Van veiligheid en gereedschappen kun je niet genoeg weten. Vandaar, dat ook wij bij gereedschapskist.nl hier een klein stukje tekst aan wijden. We willen het zo kort en krachtig mogelijk houden. Vaak gelden de tips en adviezen voor alle machines. Bent u geïnteresseerd in meer tips of uitleg van een specifiek toestel? Laat het ons weten en wellicht nemen we dit de volgende keer als onderwerp.
Bij elektrische gereedschappen gelden een paar standaard regels, zoals het spanningsloos maken van het gereedschap alvorens een machinehulpstuk te wisselen. Dus ons advies: haal de accu eruit of trek de stekker uit het stopcontact. Praktisch ? Nee allesbehalve, dat beseffen wij ook. Maar pianospelen met zes vingers geniet ook niet de voorkeur. Een ongeluk kan u zeer snel overkomen. Ik durf te stellen dat, wanneer u drie mensen aanspreekt en vraagt of zij iemand kennen, die een serieus ongeluk heeft meegemaakt met een stuk gereedschap, dat niet stroomloos was gemaakt, u een positief antwoord ontvangt. Rest my case..
Daarnaast is het ontzettend belangrijk, dat u de staat van de machine in de gaten houdt alvorens hiermee te gaan werken. Vaak zijn kleine haarscheuren en of afzetting op de machine een teken dat er iets aan de hand is. Een belangrijk onderdeel aan een machine kan de kabel zijn. Ziet deze er beschadigd uit of ziet u de aders lopen…… dan stopt hier de samenwerking met de machine. Laat eerst door een ervaren monteur een goede kabel plaatsen, voordat u de machine gaat gebruiken. Ook de stekker dient er goed uit te zien.
Voor wat betreft de houding kunnen we ook wat tips mee geven. Uitzonderingen daar gelaten, dient u elke machine met twee handen stevig vast te houden. En zeer van belang: neem een stabiele houding aan. Ga niet op een wankele ondergrond aan de slag ( zoals een afgekeurde huishoudtrap) Houd goed zicht op het werk en draag zorg voor een goed opgeruimde werkplaats. Verlichting speelt daarnaast ook een grote rol bij veiligheid. Goed verlichte werkplaatsen geven minder ongelukken. En als laatste, maar zeer zeker niet onbelangrijk: zorg ervoor, dat uw werkstuk goed gefixeerd is voordat u het gaat bewerken.
Wij beseffen ons maar al te goed, dat mensen, die vandaag de dag werkzaam zijn in de bouw, er goed uit willen zien. Functionele werkkleding is een must. Maar loszittende kleding, zoals wijde mouwen, stropdas of een sjaal zijn uit den boze, hoe modieus ook. Deze kunnen onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Wanneer u lange haren heeft, willen wij u wijzen op het gebruik van een pet of muts. Houd hier rekening mee; u laat zich liever knippen door de kapper. Ook het dragen van sieraden, zoals bijvoorbeeld kettingen en armbanden is nadrukkelijk af te raden.
Uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over veilig werken. Zoals het goed gebruik maken van hand-, oog- en gelaatsbescherming. Maar dit willen we graag voor een nieuwe blog bewaren.
Een veilige werkdag toegewenst namens Gereedschapskist.nl