Er zijn verschillende soorten ijzerwaren. Hierbij heeft iedere categorie zijn eigen specialisme om materialen tegen elkaar te bevestigen. In deze blog geven we een overzicht van de ijzerwaren die wij in het assortiment hebben.
Oppervlaktebehandelingen
Al onze ijzerwaren zijn voorzien van een oppervlakte behandeling. Dit houdt in dat het materiaal een speciale beschermlaag heeft gekregen. Hiermee wordt namelijk voorkomen dat op het materiaal corrosie ontstaat. En daarmee wordt dan weer voorkomen dat het bevestigingsmateriaal zijn kracht verliest.
Er zijn een aantal verschillende oppervlakte behandelingen. Bij ieder product staat aangegeven welke behandeling het gehad heeft. De meest voorkomende behandelingen zijn:
- Zink magnesium: voor gebruik in klimaat klasse 4
- Sendzimir verzinkt: voor gebruik in klimaat klasse 1 of 2
- Verzinkt band: voor gebruik in klimaat klasse 2
Al deze behandelingen voorkomen corrosie, waarbij zink magnesium de sterkste weerstand biedt. Zink magnesium mag daardoor ook in meer klimaat klassen gebruikt worden. Het is van tevoren dus belangrijk om te controleren in welke klasse het materiaal hoort. Zo voorkomt u dat het materiaal niet geschikt is voor de toepassing.
Bevestigingsplaten
De eerste categorie zijn de bevestigingsplaten. Deze zijn onder te verdelen in een aantal verschillende producten, zoals verbindingsplaten, koppelplaten, koppelankers en spijkerplaten. De functie van alle onderdelen is hetzelfde: het koppelen van bijvoorbeeld balken aan elkaar. De meest bekende bevestigingsplaat is voor een tafelpoot.
Er zitten natuurlijk wel een aantal verschillen tussen de platen. Zo is een koppelanker langer dan een verbindingsplaat. Daarnaast zit er een verschil in het bevestigen van de producten. Het aantal gaten maakt hierin een verschil, maar ook of het met schroeven, bouten of spijkers wordt vastgezet. De platen zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en breedtes.
Montagestrips
Een volgende categorie is montagestrips. Hiervoor zijn lijmkoppelstrips, plankenbanden en windverband. Een windverband wordt bijvoorbeeld gebruikt om daken te verstevigen. Dit verband zorgt er namelijk voor dat alles in verhouding is. Eigenlijk zorgt het voor balans in de constructie in het houtskelet. De windverband zit op een strip zodat men de juiste lengte kan afknippen op locatie.
Voor de bescherming van planken, is plankenband de beste optie om te gebruiken. Deze strip zorgt ervoor dat een plank beschermd is tegen scheuren en splijten. Vooral bij steigerhout komt dit vaak voor. Daar is deze strip op de kopse kant zichtbaar.
Ten slotte is lijmkoppelstrip. Deze strip zorgt voor een verbinding tussen planken en wanden. Door een strip te gebruiken, komt er meer stabiliteit en kracht in de constructie.
Versterkingshoek
De derde categorie zijn de versterkingshoeken. De naam zegt het eigenlijk al, dit zorgt voor extra stevigheid in de hoeken. Het materiaal wordt extra stevig vastgezet doordat er in de hoek van bijvoorbeeld twee balken een stuk metaal zit. Hiermee kan een hoek niet zomaar doorbuigen.
Voor nog meer stevigheid adviseren we een hoekanker met ril. Deze heeft in de hoeken van het product nog meer staal zitten waardoor deze nog sterker is. Alle hoekankers of versterkingshoeken zijn geschikt voor het bevestigen van houten of metalen delen.
Dragers
Ten slotte de categorie dragers. Deze bestaat uit balk-, raveel- en regeldragers. Belangrijk bij deze producten is dat deze overal goed worden vastgemaakt. Hoe zwaarder het materiaal hoe meer van deze dragers nodig zijn. Zonder degelijk bevestigingsmateriaal mag men geen draagkracht aan deze producten onttrekken.
Balkdragers zijn geschikt voor bevestiging op balken. Zo is er nog ruimte voor een dwarsbalk in de opening van de drager. Deze zijn bijvoorbeeld enorm geschikt voor overkappingen. Raveeldragers kunnen dan weer tegen andere balken gemonteerd worden. De strip buig en plaat je over een andere balk heen. Zo bevestig je de drager niet alleen aan de voorzijde, maar ook aan de bovenkant.
Zware raveeldragers zijn geschikt om op muren en wanden te monteren. Hierbij gebruikt men ook extra stevig bevestigingsmateriaal. Naast schroeven, gebruik je hier ook bouten en moeren. De tegenhanger is de regeldrager. Dit is voor het lichtere werk geschikt. Bijvoorbeeld voor montage van kleinere houten balken.
Vragen?
Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog over ijzerwaren of ons assortiment? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag aan het juiste materiaal.