De bezem
Lente betekent voor ons op de fiets naar het werk, het eerste witbiertje op het terras, én de voorjaarsschoonmaak. Even goed de bezem er doorheen. Lekker om na de jaarafsluiting en hectische start van het nieuwe jaar met een schone lij de zomer in te gaan. Alles aan kant. Laat 2014 deel II maar komen!
Helaas is dat opgeruimde krokusgevoel bij ons vaak van korte duur. Zwarte zandsporen in de gang, een boom aan snoeiafval in de tuin of een te enthousiast opengescheurde cementzak.... Tja. Een bezem binnen handbereik blijkt in veel gevallen geen overbodige luxe. Of u nu thuis bent, in de bouwput of werkplaats; de bezem biedt regelmatig uitkomst. Voor ons reden genoeg om in deze “achter de schermen” de bezemkast in te duiken en op zoek te gaan naar het verhaal achter dit handige ding.
Bos hout (met ijzerdraad) voor de deur
Van takkenbossen bijeengebonden met een touwtje, tot de huishoud- en hightech modellen die we vandaag de dag gebruiken. De bezem heeft al heel wat ontwikkelingsfases doorlopen. Voor de eerste ‘officiële’ bezem gaan we ver terug. Naar het jaar 1830 om precies te zijn. De voorloper van onze hedendaagse bezem was er een van ijzerdraad en hout, geproduceerd in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn deze schoonmaakvrienden niet meer weg te denken uit onze schuur, garage en bezemkast.
Met de borstel aan de stok
Anno 2014 is de bezem er in alle soorten en maten; van de kunststof handveger en schoenpoetsborstel tot de robuust, houten buitenbezem. Uw collectie doet vast niet onder voor die van menig schoonmaakhok. Maar wist u dat ieder type bezemblok, borstel en stok gemaakt wordt door een ander type machine?
Een alledaags en simpel gereedschap als de bezem, blijkt met een blik achter de schermen, een knap staaltje werk. Zo wordt de bezemkop binnen 1 minuut voorzien van maar liefst 240 gaatjes voor de borstelharen, die op hun beurt, gemaakt van paardenhaar, vinyl, plantenresten of polypropyleen, in bundeltjes van 40 stuks worden vastgezet. 4 gaatjes per seconde. Met een kop koffie en open mond hebben wij de slow motion van het filmpje bekeken. Interessant om te ontdekken dat een alledaags gebruiksvoorwerp als de bezem zo verrassend doordacht in elkaar zit. Dus, neem een vers bakje koffie, een stoel en even een minuutje of vijf voor uzelf. U zult zien; de bezem boeit.